Digitaaleon logo
Wat is systeemintegratie

Wat is systeemintegratie?

In een wereld waarin bedrijven en organisaties steeds afhankelijker worden van geautomatiseerde systemen en applicaties, speelt systeemintegratie een belangrijke rol. Maar wat is systeemintegratie precies, wat levert het je op en hoe zorg je voor een succesvolle systeemintegratie? Dat vertellen we je graag.

Systeemintegratie van A tot Z

In een wereld waarin bedrijven en organisaties steeds afhankelijker worden van geautomatiseerde systemen en applicaties, speelt systeemintegratie een belangrijke rol. Maar wat is systeemintegratie precies, wat levert het je op en hoe zorg je voor een succesvolle systeemintegratie? Dat vertellen we je graag.

Wat is systeemintegratie?

Systeemintegratie is het proces waarbij je alle virtuele en fysieke componenten in één samenhangende infrastructuur verenigt om ervoor te zorgen dat al deze afzonderlijke onderdelen binnen je organisatie als één geheel werken. Daarbij kun je denken aan de fysieke componenten, zoals computer hardware, maar ook de virtuele componenten: alle gegevens die zijn opgeslagen in software, applicaties en databases. Systeemintegratie wordt ook wel software-integratie of IT-integratie genoemd.

Wat is het doel van systeemintegratie?

Maar waarom is systeemintegratie nou zo belangrijk? De belangrijkste reden om werk te maken van systeemintegratie is om de productiviteit te verhogen en de kwaliteit van de dagelijkse activiteiten te verbeteren. Dat is eenvoudiger als alle systemen binnen je organisatie in harmonie samenwerken.

Het doel is dan ook het stroomlijnen en vereenvoudigen van de communicatie tussen de diverse systemen. Niet alleen je eigen interne systemen, maar ook de systemen van derden waarmee je organisatie samenwerkt. Systeemintegratie helpt zo de uitstroom van informatie versnellen en de operationele kosten te verlagen.

Welke soort systeemintegratie werkt voor jou?

Nu we je hebben uitgelegd wat systeemintegratie voor je organisatie kan doen, is het belangrijk te weten dat er niet één soort systeemintegratie is, maar meerdere. Welke voor jou van toepassing is, is afhankelijk van je wensen.

Integratie van legacy-systemen

Maakt jouw organisatie gebruik van verouderde legacy-systemen om kerntaken uit te voeren? Logisch, want daarmee verstoor je de dagelijkse workflow niet. Maar het betekent ook dat je niet kunt moderniseren. Door Legacy-systeemintegratie te implementeren, kan dat echter wel. Je maakt de modernisering van legacy-systemen mogelijk door een naadloos communicatiekanaal toe te voegen met nieuwere technologische oplossingen en informatiesystemen.

Integratie van bedrijfstoepassingen (EAI)

Wanneer je bedrijf uitbreidt, bestaat de kans dat je steeds meer bedrijfsapplicaties integreert om je front-end en back-office processen te stroomlijnen. Het gevolg hiervan is een landschap met veel verschillende toepassingen die nergens samenkomen en gegevens afzonderlijk opslaan. Met Enterprise Application Integration (EAI) combineer je de verschillende systemen in een bedrijfsomgeving. Dit vergemakkelijkt de real-time uitwisseling van gegevens tussen verschillende toepassingen.

Gegevensintegratie

Jouw organisatie slaat waarschijnlijk gegevens op uit heel wat verschillende bronnen of databanken. Gegevensintegratie maakt het mogelijk om gegevens uit al die verschillende diensten te verzamelen en samen te voegen. Door al deze data toegankelijk te maken via een centraal toegangspunt is het eenvoudiger om interactieve rapportages te maken.

Business-to-business integratie

Wanneer je zakelijke communicatie en processen tussen meerdere organisaties wilt automatiseren, is er sprake van B2B-integratie. Dankzij deze integratie is handel drijven en samenwerken met zakenpartners, leveranciers en klanten efficiënter, aangezien je de bedrijfsprocessen automatiseert.

Elektronische uitwisseling van documenten (EDI)

Elektronische gegevensuitwisseling gaat over het uitwisselen van bedrijfsdocumenten tussen verschillende bedrijven in een gestandaardiseerd formaat. Dit formaat gebruiken bedrijven om hun papieren documenten, zoals facturen of inkooporders, te vervangen. Het automatiseren van deze processen helpt je niet alleen tijd te besparen, maar voorkomt ook kostbare fouten die het gevolg zijn van handmatige verwerking.

Welke systeemintegratiemethoden zijn er?

Er zijn verschillende methoden om systeemintegratie te verwezenlijken. Er is geen one-size-fits-all oplossing.

Point-to-point integratie

Point-to-point integratie is eigenlijk gewoon een verbinding tussen twee onderdelen van een systeem. Aangezien het de complexiteit van “echte” systeemintegratie mist, beschouwen velen dit niet als systeemintegratie. Het wordt meestal gebruikt om één bedrijfsfunctie tegelijk uit te voeren en is niet zo complex als systeemintegratie met allerlei bedrijfslogica erin. Maar let op: als je meer systemen toevoegt, wordt het snel onhandelbaar en moet je steeds nieuwe verbindingen opzetten.

Ster-integratie

De spaghettimethode, ook wel bekend als sterintegratie, verbindt elk subsysteem met andere subsystemen door middel van point-to-point verbindingen. Hierdoor kan er meer functionaliteit worden toegevoegd aan het systeem. Maar let op: naarmate het aantal geïntegreerde systemen toeneemt, wordt het beheer van de integraties ook complexer. Sterintegratie is vooral geschikt wanneer er niet te veel subsystemen zijn in een bedrijfsomgeving.

Hub-and-spoke integratie

Het hub-and-spoke integratiemodel werkt door elk systeem direct te verbinden met een centrale hub. Deze hub bemiddelt verzoeken en ontkoppelt de ontvangers en verzenders van gegevens. Door deze unieke architectuur verbeter je de duurzaamheid en veiligheid van een bedrijfsomgeving aanzienlijk.

Verticale integratie

Verticale integratie is vooral geschikt voor eenvoudige integraties met slechts één functie. Bij verticale integratie verbind je verschillende subsystemen namelijk door middel van een functionele ‘silo’. Die silo begint onderaan met de basisfunctie en naar boven toe worden de functies steeds complexer. Verticale integratie is relatief eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen en er zijn slechts een beperkt aantal systemen bij betrokken. Maar let op: het wordt op lange termijn steeds moeilijker te beheren omdat elke nieuwe functionaliteit een eigen functionele “silo” vereist.

Horizontale integratie

In tegenstelling tot verticale integratie, vergemakkelijkt horizontale integratie de communicatie tussen subsystemen. Dit wordt bereikt door middel van een gespecialiseerd subsysteem dat bekend staat als een enterprise service bus (ESB). De ESB fungeert als een gemeenschappelijke gebruikersinterface laag en verbindt met alle andere subsystemen. Aangezien de subsystemen indirect, in plaats van direct, via het hoofdsysteem zijn verbonden, zijn er minder verbindingen nodig. Dit vermindert de kosten, moeite en tijd die nodig zijn om het systeem te bouwen.

Gemeenschappelijke gegevensformaatintegratie

Gemeenschappelijke gegevensformaatintegratie omvat het creëren van een nieuwe gegevenstaal die universeel is en door alle subsystemen wordt gebruikt om gegevens te verwerken en onderling uit te wisselen. Door dit type integratie is het niet nodig om binnen een systeem meerdere adapters te hebben voor elk subsysteem. Het belangrijkste voordeel van deze integratie is dat alle subsystemen naadloos communiceren en onafhankelijk opereren. Het nadeel is dat het vrij complex is en uitgebreide codeervaardigheden vereist.

Wat is een systeemintegrator?

Voor een succesvolle systeemintegratie heb je een systeemintegrator nodig. De rol van een systeemintegrator is om interne en externe toepassingen, systemen, cloud-gebaseerde software-oplossingen en gegevensopslag met elkaar te verbinden. Het belangrijkste doel is om verschillende subsystemen samen te brengen in één geïntegreerde oplossing en ervoor te zorgen dat ze samenwerken. Dit stroomlijnt het delen van gegevens in real-time en verbetert de efficiëntie.

Hoe pak je systeemintegratie aan?

Nu je weet welke verschillende soorten en methoden er voor systeemintegratie zijn, is het tijd voor de praktijk. Hoe pak je een systeemintegratie aan? Daarvoor doorloop je eigenlijk altijd de volgende stappen:

  1. Bepaal de vereisten:
    Je begint met het bepalen van jouw verwachtingen van de geïntegreerde systemen en deelt deze eisen met de systeemintegrator. Zorg ervoor dat alle betrokkenen weten hoe de systemen optimaal kunnen worden gebruikt.
  2. Analyseer de haalbaarheid:
    Voer een uitgebreide analyse uit om te bepalen of je vereisten voor de toekomstige software operationeel haalbaar zijn.
  3. Ontwerp de architectuur:
    De systeemintegrator ontwikkelt vervolgens een strategie om de verschillende componenten te integreren in één verenigd systeem dat als geheel functioneert.
  4. Ontwikkel het beheerplan:
    Nadat de architectuur is ontworpen, werkt het managementteam samen met de relevante teams om een tijdlijn voor de integratie op te stellen, alternatieve opties te bepalen en potentiële risico’s te berekenen.
  5. Voer het systeemintegratieontwerp uit:
    Dit is de langste en meest uitdagende van alle fasen is het systeemintegratieontwerp. De systeemintegrator voert de feitelijke systeemintegratie uit op basis van het architectuurontwerp en zorgt ervoor dat er geen gegevens verloren gaan.
  6. Implementeer het geïntegreerde systeem:
    Zodra de integratie is voltooid, controleer en test je de systemen op bugs en fouten. Eventuele bugs worden hersteld en de operationele tests worden opnieuw uitgevoerd om te garanderen dat het systeem foutloos is.
  7. Onderhoud het geïntegreerde systeem:
    Routineonderhoud is cruciaal om de soepele werking van het geïntegreerde systeem te waarborgen, maar wordt in de praktijk vaak over het hoofd gezien. Zowel systeemintegratoren als systeemgebruikers nemen de verantwoordelijkheid om geplande diagnoses uit te voeren om nieuwe fouten op te sporen en eventuele problemen aan het IT-team te melden.

Wat zijn de voordelen van systeemintegratie?

Wat levert systeemintegratie jouw bedrijf op? De belangrijkste voordelen van systeemintegratie zijn:

  • Door gegevens samen te voegen tot samenhangende informatie wordt het opvragen en verwerken van gegevens in verschillende subsystemen eenvoudiger.
  • Systeemintegratie verbetert daarnaast de toegankelijkheid van gegevens en elimineert de noodzaak van het wachten tot de gegevens in de verschillende systemen zijn gesynchroniseerd.
  • De noodzaak van repetitieve handmatige invoer van gegevens behoort dankzij systeemintegratie tot het verleden. Zo helpt het de efficiëntie van je organisatie te verhogen.
  • Dankzij systeemintegratie is gegevensopslag in één, gecentraliseerd, systeem mogelijk. Daardoor hoef je niet langer meerdere gegevensopslagruimtes in te richten voor dezelfde gegevens. Dat beperkt je kosten voor onnodige gegevensopslag.

Wat zijn de uitdagingen van systeemintegratie?

Hoewel systeemintegratie veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen waarmee rekening moet worden gehouden. Zo moet je vooraf nadenken over:

  • Draait je organisatie op legacy, monolithische systemen? Dan kan echte integratie een uitdaging worden.
  • Het kan lastig zijn om te bepalen welke van de verscheidenheid aan beschikbare systeemintegratietools het meest geschikt is voor jouw specifieke bedrijfsvereisten.
  • De integratie van verschillende systemen is een complex en tijdrovend proces.
  • Voor veel bedrijven kan systeemintegratie een aanzienlijke kostenpost zijn.

Digitaaleon helpt bij systeemintegratie

Wil je graag aan de slag met systeemintegratie, maar kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan nu contact met ons op voor meer informatie over onze diensten en hoe wij je kunnen helpen je ICT-landschap samen te voegen tot één werkend systeem. Ons team van experts staat klaar om je vragen te beantwoorden en met je samen te werken om de beste oplossing te vinden. Aarzel niet en neem vandaag nog contact met ons op!

Deel deze blog