Digitaaleon logo
Wat is Low-Code

Wat is low-code en wat levert het op?

Slimme applicaties vormen een steeds belangrijker onderdeel van het IT-arsenaal dat moderne bedrijven in stelling brengen om competitief en vooruitstrevend te blijven. De behoefte aan innovatie en een snelle time-to-market vraagt om ontwikkelmethoden die een stuk sneller en gemakkelijker zijn dan het traditionele ‘code kloppen’.

Dan kom je al snel uit bij low-code en no-code, twee vormen van softwareontwikkeling die je in staat stellen om met een minimum aan handmatige code innovatieve en kwalitatief hoogwaardige applicaties te bouwen. Maar wat zijn de belangrijkste verschillen tussen low- en no-code? En wat levert low-code development op? Lees snel verder om erachter te komen.

Wat is low-code development?

De definitie van low-code die Forrester Research hanteert, luidt: Products and/or cloud services for application development that employ visual, declarative techniques instead of programming and are available to customers at low or no cost in money and training time to begin, with costs rising in proportion of the business value of the platforms.” Dit houdt in dat je low-code kunt omschrijven als een methode van softwareontwikkeling waarmee je (zakelijke) apps snel en met een minimum aan handmatige code ontwikkelt.

Een belangrijk kenmerk van low-code app development is dat het ontwikkelen op een visuele manier geschiedt. Developers maken gebruik van een grafische gebruikersomgeving, waarin configuraties grotendeels de plaats innemen van traditioneel geschreven computercode.

Kenmerkend voor low-code is dat je applicaties samenstelt uit visuele blokken. Je kunt deze modules hergebruiken en eventueel aanvullen met handgeschreven code. De eerste fundamenten voor low-code ontstonden in de jaren negentig van de vorige eeuw in de vorm van programmeertalen van de vierde generatie, modelgedreven ontwerpen en automatische codegeneratie.

Wat is no-code?

“The future of coding is no coding at all.” Die interessante en gewaagde uitspraak is afkomstig van voormalig GitHub-CEO Chris Wanstrath en geeft eigenlijk in een notendop de essentie van no-code weer. No-code gaat net als low-code uit van visueel ontwikkelen, maar voert dit principe nog een stapje verder door.

Ontwikkelaars kunnen middels de methode van drag & drop functionele componenten selecteren uit een digitale bibliotheek. De elementen die je nodig hebt om een applicatie te bouwen, breng je vervolgens onder in een visuele workflow. No-code modelleert bedrijfsprocessen in de vorm van flowcharts. Aan de hand van die informatie bouw je met behulp van een visuele composer een eerste versie van een applicatie die gelijk inzetbaar is. Gebruikers van het platform kunnen zulke prototypes heel gemakkelijk tussentijds wijzigen, bijstellen of optimaliseren.

Wat is het verschil tussen low-code en no-code?

Hoewel low-code en no-code veel raakvlakken hebben en deels gebruikmaken van dezelfde principes, zijn er wel verschillen tussen de twee ontwikkelwijzen. De belangrijkste verschillen tussen de twee zijn:

  • No-code legt een nog sterkere nadruk op snelheid en innovatie.
  • No-code vergt nog minder specialistische IT- en programmeerkennis dan low-code. Vandaar ook dat no-code development een belangrijke plek inruimt voor zogenoemde ‘citizen developers’. Dit zijn mensen die heel handig zijn in het ontwerpen van applicaties, maar geen vakgeschoolde of professionele IT’ers zijn.
  • De gebruikte technologieën verschillen enigszins van elkaar. Het gros van de no-codeplatforms (Betty Blocks, WEM, AppSheet) steunt bijvoorbeeld op HTML en Javascript. Low-codeplatforms als Mendix, OutSystems of Thinkwise zijn daarentegen geënt op Java en .NET.
  • Low-code is sterker gericht op ontwikkelaars, no-code primair op eindgebruikers.
  • Zet je een low-codeplatform als Mendix tegenover een no-codeplatform als Betty Blocks? Dan zie je dat low-code meer mogelijkheden biedt voor maatwerk op elk niveau.
  • Met low-code kun je complexe applicaties ontwikkelen. No-code heeft op het gebied van complexiteit meer beperkingen en is vooral toegesneden op het bouwen van eenvoudigere apps.

Trends en cijfers

Hoe zit het met de populariteit van beide ontwikkelvormen? De markt voor low- en no-code is de afgelopen jaren met miljarden euro’s gegroeid. De verwachting is dat de markt voor low-code development in 2025 een totale waarde zal hebben van 45,5 miljard dollar. Die groei is het gevolg van een toenemende behoefte aan korte ontwikkelcycli en lagere ontwikkelingskosten.

Forrester ziet in het verlengde hiervan ook een toenemende behoefte aan flexibele platforms. Die bieden namelijk de ontwerp- en ontwikkeltools die je nodig hebt om apps helemaal af te stemmen op de wensen en behoeften van gebruikers. Noord-Amerika is nog steeds de grootste markt, terwijl de Aziatisch-Pacifische markt het snelst groeiende afzetgebied is. Mendix en OutSystems zijn de actuele marktleiders op het gebied van low- en no-code.

De wereld van low- en no-code blijft dynamisch en is momenteel in de ban van een paar belangrijke trends:

  • De behoefte van klanten aan spannende, op maat gemaakte customer journeys via verschillende touchpoints. Dit vraagt in toenemende mate om multi- en omnichannelervaringen.
  • Organisaties breiden met no- en low-codeplatforms hun kernsystemen uit om datagedreven en gebruiksvriendelijke ervaringen aan te bieden. Het resultaat: nieuwe marktkansen. Analisten schatten het huidige aantal ontwikkelingsprojecten dat gebruikmaakt van low-code op 10 tot 20 procent van de totale bedrijfsactiviteit. Dit aandeel zal naar verwachting binnen 4 jaar stijgen naar zo’n 65 procent.
  • De behoefte aan en het onderzoek naar AI-gedreven software zit in de lift. Deze trend zal nog wel een tijdje aanhouden als we kijken naar de nog steeds groeiende databerg die we met zijn allen produceren.
  • Ontwikkelteams worden steeds meer een uitgebalanceerde mix van professionele ontwikkelaars en citizen developers. Zo creëer je bij het ontwikkelen van een applicatie de beste balans tussen technische vereisten en zakelijke behoeften.

Wat levert low-code development op?

Er zijn verschillende redenen die een keuze voor low-code development rechtvaardigen. Tijd om eens te kijken wat low-code je als organisatie concreet oplevert.

Lagere ontwikkelkosten

Ten opzichte van traditioneel ontwikkelen met handmatig geschreven codes is low-code development goedkoper. Omdat je op een visuele manier ontwikkelt en deels terug kunt vallen op herbruikbare bouwstenen (modules), gaat het ontwerpen, ontwikkelen, aanpassen, opschalen en onderhouden van een businessapp een stuk sneller. Zo kun je een ontwikkeltraject dat normaal een half jaar duurt al gauw terugbrengen tot een of twee maanden. Het spreekt voor zich dat je dit ook merkt in je portemonnee.

Meer flexibiliteit en wendbaarheid

Low-code geeft je organisatie extra flexibiliteit en wendbaarheid. IT-innovaties verlopen tegenwoordig extreem snel, waardoor ook de behoeften vanuit de markt continu veranderen. Technologieën als kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning veranderen bijvoorbeeld van een luxe in een absolute noodzaak, zeker omdat de hoeveelheden data die organisaties gebruiken alsmaar toenemen.

Als je een low-codeplatform gebruikt, kun je applicaties heel gemakkelijk aanpassen. Het resultaat is navenant: omdat je veel sneller inspeelt op veranderende marktomstandigheden en dynamische zakelijke behoeften, word je als organisatie flexibeler en wendbaarder. Zo betaalt low-code development zich dus ook uit nadat een applicatie eenmaal in gebruik is genomen.

Minder bugs

Minder code betekent in de regel ook minder bugs. En minder bugs leiden weer tot minder irritaties bij netwerkbeheerders en eindgebruikers. Bovendien scheelt het tijd en werk: je hoeft minder aan te passen en te onderhouden. Daarnaast hebben toonaangevende low-codeplatforms features die debugging een stuk gemakkelijker maken. Mendix heeft bijvoorbeeld een standaard feedback-knop waarmee je bugs eenvoudig meldt. Een ontwikkelaar weet dan precies waar en bij wie een bepaald probleem zich heeft voorgedaan.

Meer ruimte voor innovatie

Als je minder tijd hoeft te spenderen aan het ontwikkelen en managen van je applicaties, houd je meer ruimte over voor innovatie. Vooruitdenken, doorontwikkelen en nieuwe ideeën testen; het wordt gewoon gemakkelijker. Low-code development betekent ook dat je verder kijkt dan de techniek achter een applicatie. De focus ligt vooral op de zakelijke kant en praktische meerwaarde. Zo krijg je applicaties die concrete problemen en uitdagingen oplossen en helemaal toegespitst zijn op de strategische doelstellingen van een organisatie.

Je kunt vrijwel elk type applicatie bouwen

Met low-code kun je vrijwel elke denkbare applicatie bouwen. Bestaande legacysystemen uitbreiden en koppelen aan je applicatielandschap? Met een platform als Mendix gaan voor mobile? Het kan allemaal.

Low-codeplatforms zijn cloudvriendelijk

De gang naar de cloud is een actuele IT-ontwikkeling die niet meer te stoppen is. Organisaties plaatsen steeds meer data en infrastructurele onderdelen in de cloud, terwijl veel fonkelnieuwe applicaties cloud-only of cloud-native zijn. Het goede nieuws is dat low-codeplatforms erg cloudvriendelijk zijn. Hun PaaS-structuur (platform-as-a-service) is volledig geoptimaliseerd voor gebruik in de cloud.

Minder afhankelijk van schaarse IT’ers

De IT-markt is krap. De behoefte aan goede IT’ers overtreft de beschikbaarheid, waardoor het niet gemakkelijk is om gespecialiseerde IT’ers aan je bedrijf te binden. Ze hebben namelijk veel keus en zijn doorgaans verwend met hoge salarissen en goede arbeidsvoorwaarden. Met low-code (en met no-code nog meer) wordt het bouwen van applicaties een stuk gemakkelijker, vooral omdat je minder mensen met specialistische programmeerkennis nodig hebt.

Extra schaalbaarheid

Door low-codeplatforms te gebruiken, wordt je IT-infrastructuur schaalbaarder. Je kunt projecten en applicaties gemakkelijker in de gaten en up-to-date te houden. Door het verkorten van de ontwikkeltijd en het gebruiken van een gezamenlijke infrastructuur, onderhoud je probleemloos een uitgebreide applicatieportfolio. Dit gaat bovendien niet ten koste van essentiële zaken als transparantie en veiligheid.

Je betrekt stakeholders meer bij het ontwikkelproces

Low-code app development maakt het mogelijk om features binnen enkele uren of dagen te tonen aan stakeholders en eindgebruikers. De visuele ontwikkelomgeving zorgt er bovendien voor dat iedereen de applicatie in wording echt in actie ziet. Het resultaat: meer betrokkenheid van alle partijen omdat je iedereen kunt meenemen op de spannende reis richting een goed werkend eindproduct.

Digitaaleon kan helpen

Wil je ook profiteren van de vele voordelen van low-code? Dan helpt Digitaaleon je graag verder. Wij kunnen je uitstekend ondersteunen bij het inrichten en uitvoeren van low-codeprojecten. Onze expertise omvat onder meer het ontwerp (het inventariseren van jouw digitale behoeftes), de uitvoering en het onderhoud van waardevermeerderende low-code-applicaties.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? En wil je graag een keer kennismaken met onze diensten en mensen? Neem dan gerust contact op met Digitaaleon. Je kunt ons bellen op +31 85 00 43 678, mailen naar info@digitaaleon.nl of het contactformulier op onze website invullen. 

Deel deze blog