Digitaaleon logo
Wat is Business Intelligence

Gratis Power BI Cursus

Microsoft Power BI is een verzameling van diverse applicaties, services en connectoren om gegevens die op verschillende locaties staan, op een visueel aantrekkelijke en interactieve manier weer te geven. Power BI wordt op dit moment in zeer veel organisaties gebruikt. En hoewel het opzetten van een goede Power BI omgeving vakwerk is, kun je wel leren om bijvoorbeeld rapporten aan te passen. Hoe dat moet, leer je in deze gratis videocursus.

Het ontwikkelen van een Power BI oplossing

Power BI oplossingen ontwikkelen is vakwerk. De basis van een Power BI omgeving bestaat uit een goed datamodel. Dit datamodel moet worden gevuld met gegevens die opgeschoond zijn en gecontroleerd. Als die basis juist is worden er formules gemaakt (DAX) en visualisaties. Al die elementen bij elkaar maken een goede BI-Omgeving in Power BI. Maar als die omgeving eenmaal goed is opgezet en een aantal rapporten en Dashboards zijn gemaakt, dan is het handig als er interne kennis is om deze ook aan te passen en uit te breiden. De meeste ontwikkeling wordt uitgevoerd in Power BI Desktop. Later worden alle rapportages dan online gepubliceerd in de Power BI online app.

De cursus Power BI Desktop

In deze volledig gratis online curus leer je stap voor stap hoe je dashboards en rapporten maakt met behulp van Power BI Desktop. Op die manier kun je bestanden aanpassen en publiceren. We hebben de cursus opgedeeld in de volgende onderdelen:

Introductie

In de introductie vertellen we kort de achtergrond van Power BI en waarvoor je het kunt gebruiken. Je krijgt een project om te gebruiken tijdens de cursus met een uitgebreide uitleg en ook uitleg over diverse instellingen die je moet doen om Power BI optimaal te laten werken voor jou.

Power Query

Met Power Query kun je gegevens uit zeer veel bronnen importeren. In deze lessen leer je hoe Power Query werkt. Hoe importeer je gegevens en hoe schoon je ze op voordat ze in je datamodel komen? Leuk om te weten: Power Query is ook onderdeel van Excel. Je kunt deze kennis dus ook los van Power BI gebruiken voor Excel.

Datamodel maken

Een volledig datamodel ontwerpen is een aparte cursus, maar in dit hoofdstuk leer je wel hoe een datamodel in elkaar zit en waarom het zo belangrijk is om deze te gebruiken. De meeste Power BI projecten lopen stuk op een slecht datamodel! Wat is een dimensietabel? Wat is een feitentabel? Je leert het allemaal.

DAX

DAX is de formuletaal van Power BI (en Power Pivot) om gegevens te analyseren. In drie lessen leer je de basis en daarnaast nog zeer veel fomules en functies. Tijd is natuurljk altijd zeer belangrijk in rapportages en daarom wordt daar ook veel aandacht aan besteed tijdens de cursus. Wist je dat DAX zeer veel standaard tijdfuncties bevat die complexe berekeneningen opeens veel makkelijker maken? Denk maar bijvoorbeeld aan periodevergelijkingen. Je zult verbaasd zijn hoe eenvoudig dit is (als je ook een goed datamodel hebt!).

Dashboards en rapporten

Als laatste gaan we alle gegevens visualiseren. Je leer diverse technieken voor het maken van visualisaties en het koppelen van pagina’s. Aan het einde van de cursus heb je op basis van een paar tekstbestanden met data een volledig interactief dashboard ontwikkeld.

Abonneren

Abonneer je op ons YouTube kanaal voor meer gratis cursussen.

Digitaaleon helpt

Wil je weten wat Power BI voor jouw organisatie kan betekenen? Dan helpt Digitaaleon je graag verder. Wij kunnen je uitstekend ondersteunen bij inventariseren en automatiseren van je processen en het inzichtelijk maken van gegevens.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? En wil je graag een keer kennismaken met onze diensten en mensen? Neem dan gerust contact op met Digitaaleon. Je kunt ons bellen op +31 85 00 43 678, mailen naar info@digitaaleon.nl of het contactformulier op onze website invullen. 

Deel deze blog