Digitaaleon logo
Wat is Business Intelligence

Een datamodel begrijpen

Met de komst van self-service business intelligence, is een extra noodzaak voor kennis naar voren gekomen: het datamodel, ook wel stermodel genoemd. Als je werkt met Power Pivot, Power BI of een andere BI oplossing dan wordt de data aangeleverd in een zogenaamd stermodel. In deze gratis videocursus leer je een datamodel te begrijpen zodat je voorbereid bent op deze manier van gegevens structureren. Een must voor mensen die met Power BI en Power Pivot werken.

Het ontwikkelen van een datamodel

Datamodellen ontwikkelen is vakwerk. Het kost meestal heel erg veel tijd aangezien datamodellen voor analytische doeleinden vaak gegevens bevatten uit verschillende bronnen. Al deze gegevens moeten gecontroleerd worden voordat ze in de database komen, is alles op dezelfde manier geschreven? Ontbreken er geen gegevens? Kunnen we gegevens koppelen die uit verschillende systemen komen? etc.

Ook moet er rekening gehouden worden met historie. Wat als je een overzicht wilt zien van een verkoper uit een bepaalde regio en die verkoper gaat na een paar jaar naar een andere regio? Het is dan wel belangrijk dat de verkopen bij haar blijven en niet opeens op naam van haar nieuwe collega staan die de regio heeft overgenomen.

Kortom, datamodellen kennen veel uitdagingen. Voor jou als rapportage ontwerper of dashboard ontwikkelaar is het belangrijk om te weten hoe deze modellen worden opgebouwd. Gelukkig bestaat hier een standaard voor; het stermodel. In deze gratis videocursus leer je hoe een stermodel in elkaar zit zodat je hem kunt gebruiken voor al jou rapportagebehoeftes.

De cursus Een datamodel begrijpen

In deze volledig gratis online cursus leer je stap voor stap hoe je een bestaand datamodel moet lezen en hoe je het kunt gebruiken. Je leert verschillende termen zoals feiten en dimensies. Op sommige onderdelen gaan we iets dieper in. Aan het einde van de cursus moet je in staat zijn je rapporten en dashboards te maken op basis van een aangeleverd datamodel in de vorm van een stermodel. Je kunt deze kennis onder andere gebruiken voor Power BI, Power Pivot en reporting services, maar bijvoorbeeld ook als je werkt met andere BI-Tools zoals Qlik en Tableau.

Introductie

In de introductie vertellen we kort de achtergrond van een datamodel en wat je kunt verwachten in deze cursus.

Feiten en dimensies

Feiten en dimensies vormen het hart van het datamodel. Je leer wat het zijn en hoe je ze gebruikt. Verder gaan we in of verschillende soorten feiten en verschillende soorten dimensietypen. Natuurlijk leer je ook hoe een stermodel omgaat met historie en wat je daarvan kunt verwachten.

Voorbeeld van een ster

Aan het einde van de cursus geven we je nog een concreet voorbeeld van een stermodel. Hieraan kun je zien hoe het in de praktijk werkt.

Semantische laag

Om de cursus volledig te maken, eindigen we met een korte uitleg over de semantische laag. Deze wordt bijna altijd gebruikt en in de laatste video krijg je hier nog wat informatie over zodat je weet wat je kunt verwachten als iemand aangeeft dit te gebruiken in het datamodel.

Abonneren

Abonneer je op ons YouTube kanaal voor meer gratis cursussen.

Digitaaleon helpt

Wil je weten wat het begrijpen van een datamodel voor jouw organisatie kan betekenen? Dan helpt Digitaaleon je graag verder. Wij kunnen je uitstekend ondersteunen bij inventariseren en automatiseren van je processen en het inzichtelijk maken van gegevens.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? En wil je graag een keer kennismaken met onze diensten en mensen? Neem dan gerust contact op met Digitaaleon. Je kunt ons bellen op +31 85 00 43 678, mailen naar info@digitaaleon.nl of het contactformulier op onze website invullen. 

Deel deze blog